Skocz do zawartości

Welcome to Świat Koni
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Kuchenne Wariacje, czyli ,,Tawerna Pod Rozbrykanym Kucykiem"


914 odpowiedzi w tym temacie

#1
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Jeździec nie samym galopem żyje :mrgreen: , ale i zjeść musi. :cool: Okazuje się, że wiele/u z nas potrafi dobrze gotować i robić różne pyszności. Tu będziemy dzielić się przepisami, poradami , sukcesami kulinarnymi i wszystkim co z dobrym jadłem związane.
Zdjęcia naszych specjałow. Pogotowie kulinarne, np. co zrobić gdy ...... Zapraszamy do ,,Tawerny Pod Rozbrykanym Kucykiem"

Dołączona grafika
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#2
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Agulaj, dobrze by było do wieczora go zrobić. (niby jest szybkim ciastem) Placki muszą trochę zmięknąć od masy. Są jasne. Nie trzeba ich przyrumieniać. Jak masz dobry piekarnik to i 15 min na jeden rzut może wystarczyć. Będziesz sprawdzać. Najlepsze ciasto na drugi dzień.
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#3
Agulaj79

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5422 postów
Trzymać kciuki, robię pierwszy w swoim życiu tort!

#4
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Agulaj ufff.... no u nas mozna dostać bez problemu. Noszz cholibka nie wyjdzie. Ale zapodam przepis na kruche placki, które mogą to zastąpić.
1/2 kg mąki ,6 ugotowanych żółtek, z jajek na twardo, 30 dag miękkiej margaryny, 15 dag cukru pudru. Nie ma tu proszku do pieczenia i tak ma być! Kruchości nadają żóltka przetarte przez sitko i ciasto ma piękny żólty kolor. Masę możesz zrobic taką jak do Aniołka będzie szybko. Z tego wychodza 4 cienkie placki.
Jak będziesz potrzebowała konsultacji do masy to wołaj.

Nosz psia kość, przecież i Dr Oetker, i Winiary, i Apetita mają amoniak ,że o innych poślednich firmach nie wspomnę. Chyba,że u nas są inne kulinarne zamiłowania i dlatego jest go więcej??? nie mam pojęcia.....
Nie orientuję się czy ten sklepik jeszcze istnieje , ale proszę (może się przyda) ,,kwaśny węglan amonu jest w Łodzi na Pl.Barlickiego w sklepiku zielarskim
koło "Serów Świata". to z neta
Może założyć wątek Kuchenne wariacje? czy nie ma sensu ?
Na Allegro 1kg-wa paczka kosztuje 9 zł, tylko to strasznie dużo. Jakby znalazły się jeszcze ze 3 chętne osoby do podzielenia paczki to by było w sam raz. A amoniaczki pyszna rzecz, można piec. Dzieci uwielbiają.
No będę teraz przeżywać , jak stonka wykopki......
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#5
Agulaj79

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5422 postów
Ja pierdziu jak upiec biszkopt żeby równo wyrósł? Masakra! 3 próby i z trzech biszkoptów mam dwie warstwy do tortu! :) Zrobiłam tort z przepisu i boję się że będzie dziwny w smaku. Jeden krem z białą czekoladą, a drugi taki śmietanowy. Dodałam jeszcze dodatkowo maliny. Jutro przystroję płatkami ciemnej czekolady z boku i oby było smaczne.

#6
Aileris

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 1184 postów
Agulaj, jak ja robiłam torty to miałam taką cichą metodę.

piekłam jeden biszkopt, w okrągłej formie z materiału na dwa biszkopty. potem po upieczeniu przecinałam w połowie i to co u góry było nierówne odwracałam w kierunku do kremu ;) jeśli 3 warstwy to jeszcze grubszy biszkopt, albo najlepiej 4 warstwy i dwa biszkopty.

zawsze wychodziło ładnie;)

w zeszłym roku na święta dostałam zamowienie na masę ciast. zrobiłam palmiery francuskie cukrowo-cynamonowe, ferero rosze kulki, do tego tarta z wiśniami, ciasteczka kruche, muffiny czekoladowe z groszkami. nie miałam już siły, a chciałam się pochwalić, więc zrobiłam ciasto muffinowe, dodałam wiecej kakao i groszków czekoladowych i upiekłam kilka "ładunków" blach wyłożonych papierem, dość cienko tą masą posmarowanych. machnęłam szybko śmietankowy krem na masle. potem z tych placków płaskich wycinałam serca (miałam takie dziwne coś do robienia jajek sadzonych w formie średniego serca) przy pomocy tego metalowego cosia, i potem przekładałam dwa serca kremem. wierzch przesmarowałam lekko oliwą, żeby błyszczał. nienawidzę pierników, wiec to było takie zastępstwo ;) wyszły ładnie, świątecznie jako mini torciki. można było od razu piec w foremkach sercowych, ale nie miałam takich, i pieczenie w małym piekarniczku z jedną półką trwałoby wieki ;)

jak to człowiek wymyśla patenty uzywając małego piecyka z jedną półką (mało miejsca), mając mało czasu czy chęci do mycia wiekszej ilości form;)

#7
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
,

Agulaj, bo się zastanawiałam nad zestawem śliwkowo -porzeczkowym. Gdyby były tylko czarne, to zestaw ze śliwkami ok. Jeżeli tylko czerwone to by nie pasowało. A tak pójdą same porzeczki. Mam pomysła. :)
No to jadymy: ,,Aniołek z owocami:"
Ciasto: 2 jajka,1/2 szkl śmietany, 1/2 szkl cukru, łyżka mąki ziemniaczanej,0,5 kg mąki,1/2 kostki margaryny, łyżeczka amoniaku. szczypta soli
Wszystko robimy w mikserze. Pianę ubić z solą, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, miękką margarynę posiekaną z mąką, i wymieszaną z amoniakiem. Chwilę powyrabiać.Podzielić na 4 placki i upiec. (Dość szybko ok.20 min 180 st.)
Masa: 3 jaja, 4 łyżki mąki ziemniaczanej ,cukier waniliowy (cała paczuszka), szklanka śmietany (niepełna),3 szkl mleka, 1 i 1/2 szkl cukru, kostka margaryny (zwykłej).
Jaja zmiksować ze śmietaną ( nie kwaśną), mąką i cukrem waniliowym. Zagotować mleko z cukrem i margaryną. Wlewać powoli, rozprowadzając masę jajeczną ciągle mieszając. Chwilę pogotować, Lekko przestudzić. Podzielić na 2 części (odłożyć kilka łyżek masy na wierzch ciasta) Jedną wymieszać z porzeczką czerwoną, drugą z czarną (tylko obskubać te małe ogonki na czarnej) Ciepłą jeszcze masą przesmarować placki. Wierzch posmarować (cienko) pozostałą masą obsypać czerwoną porzeczką i zalać tężejąca galaretką.
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#8
Agulaj79

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5422 postów
Fajny wątek. Jutro zrobię zdjęcie tortu :)

#9
Aileris

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 1184 postów
torty najbardziej lubię z chrupiącą powłoką. jak taniej to gotowe polewy zastygające, a jak mam dość pieniędzy to kupuję niemiecką czekoladę, ale wtedy schodzi mi około 8 tabliczek 200gr ;)

kiedyś mi wpadł w ręce przepis fajny na coś ala ferero rosze i cała familia sie zajada. \
konsystencja ma być dość zwarta, nie lejąca, ale kleista.

składniki na oko.

czekolada dobrej jakości (do wyboru wedle smaku)
wafelki orzechowe (jedno opakowanie familijnych wystarczy)
orzechy laskowe jedno opakowanie
nutella około 3-5 łyżek stołowych


wafelki gnieciemy ale nie na zupelny wiór, dodajemy zmielone grubo orzechy i nutellę. mieszamy, aż będzie równomiernie. potem czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. moczymy dłonie i lepimy kulki, następnie zanurzamy w czekoladzie, odkładamy na talerz i do lodówki.

można na koniec, gdy czekolada na pralince jest mokra obtoczyć w orzechach.
oczywiscie zachęcam do modyfikacji! ja np obtaczałam w kokosie, czy robiłam dwukolorową polewę. bardzo łatwa alternatywa, gdy ktoś nie ma zdolności kulinarnych, a chce podać coś do kawy dla gości. polecam albo zaopatrzyć się w mini papilotki, albo w wersję ekonomiczną, czyli w folię aluminiową pociętą na kwadraty, choć gdy ładnie udekorujemy np dwoma barwami czekolady, to brak papilotek nie powstrzyma gości przed pożarciem ;)

ostrzegam! może grozić zamówieniami! szwagierka zamówiła kiedys kilogram kuleczek ;)

#10
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
O fajny przepis, muszę wypróbować. Na razie mam wściekliznę, bo poprosiłam o żubrówkę taką prawdziwną, a kupiono jej białą wersję. Nie wiem czy z placka na juto coś wyjdzie. Jak się zdecyduję to tez pstryknę fotkę.
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#11
Karenira

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 127 postów
Temat jak znalazł. To pokażę wam jakie muffiny robiłam na Halloween.

Dołączona grafika

Czekoladowe muffiny posmarowane rozpuszczoną czekoladą i obsypane pokruszonymi ciastkami Oreo (bez masy).

#12
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
A na wierzchu mufinek to co to jest ? Czekoladowa kruszonka?
Ps. Jak macie jakieś fajne pomysły na obiad , kolację, śniadanie czy inną okazję to też mile popatrzymy na fotki i wirtualnie zdegustujemy :mrgreen:
Może być wszystko. Od np. moje pierwsze w życiu pierogi... :cool: po ..... zobaczcie jaką zupę z homara jadłam :shock:

Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#13
Maria89

    "Młoda szlachcianka z kasztanką"

  • Moderator
  • 14904 postów
Karenira, świetnie to wygląda, szkoda, że w kuchni mam dwie lewe nogi (bo przy dwóch lewych rękach to coś tam bym jeszcze umiała upichcić, a ja praktycznie nie umiem nic), bo zafundowałabym takie mufinki rodzinie :mrgreen:

Hamer, mówisz, że może być wszystko? Czyli zwykłe desery też? Albo coś innego co będzie zwykłe, ale na talerzu fajnie wygląda?
Dołączona grafika

Ic maj lajf :D

#14
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Jak napisałam we wstępie wszystko co z dobrym jadłem związane, desery, zupy, dania główne, dania mięsne, wegetariańskie , przystawki, sałatki, drinki :-P :mrgreen: Wszysko co jest jadalne :mrgreen: :-P i jadane :cool:
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#15
Agulaj79

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 5422 postów
No to widzę, że to będzie wątek wiecznie głodnych. Szkoda, że tak późno powstał bo w czw miałam cielęcinkę pieczoną na obiad. Rozpływała się w ustach. 9-latek powiedział, że nie lubi mięsa bo musi długo gryźć, a tu nie musi :) To był komplement :)

#16
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Przecież będzie jeszcze wiele okazji, żeby takie danie zrobić i zaprezentować :) . Gotujcie dziewczyny, już jestem głodna! :mrgreen:
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#17
Aileris

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 1184 postów
ostatnio poratowałam się wyobraźnią jak trzeba było obiad dla teściów zrobić. (oczywiście zdjęć nie mam;) )

zapomniałam kupić ogórka kiszonego do rolad (zwyczajowo rolady robię z paseczkami kiełbasy, ogórkiem, solą, pieprzem i przesmarowane w środku musztardą. super są!). więc mogę się podzielić pomysłem na wizualnie piękne danie, idealne na spęd rodzinny, bo roboty nie wiele, choć wyżej opisanym roladom nie dorównuje smakowo!

mięso wołowe (koniecznie dobre kawałki, szerokie)
jajka (ilość odpowiadajaca ilości rolad)
przyprawy

mięso wołowe pokroić na plastry, rozbić jak najcieniej, ale uważać, żeby się nie rozpadało. jajka ugotować na twardo. obrać ze skorupek. rozbite mięso oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie papryką, położyć jajko w środku placka mięsnego i dokładnie(b.ważne!) zawinąć, żeby jajko nigdzie nie wystawało. zabaleronować nitką (biała koniecznie, jeśli nie chcemy farby na roladzie!). na głębokiej patelni z odrobiną oleju i wodą dusić około 1,5 godziny na małym ogniu, często dolewając wody, pod przykryciem, często przekręcać. powinien wytrącić się pięknie pachnący sos, który na koniec zaprawić mąką. rolady mają być ciemnobrązowe, soczyste a sos głębokobrązowy.

podawać obrane z nici, przekrojone w połowie, żeby było widać jajo, polane sosem. super wygląda jajko w środku. do tego zasmażana kapusta kiszona ze skwarkami i kopytka. wspaniały, kaloryczny obiad, który małym nakładem pracy zachwyci estetyką.


mogę wkleić przepis na najszybsze ciasto ala biszkopt z chrupiącymi boczkami. nie mam pojęcia czy gdzieś pod jakąś nazwą widnieje, bo to taki rodzinny przepis, który mama zawsze robiła jak nie miała czasu. jest super, bo można wykorzystać to co się ma w domu, najlepiej smakuje z owocami (brzoskwinia, truskawki, maliny, śliwki, czereśnie, jagody), ale jak braknie owoców to można zrobić z kokosem a na wierzchu płatki migdałowe czy kruszonka i też jest super. zawsze je robię, gdy okazuje się, że w drodze są niespodziewani goście. 20 minut i ciasto ląduje na stole :)

#18
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Dawaj :)
Jutro pójdę do apteki, jakieś Manti albo inny specyfik zakupić, bo od czytania chyba z dużo soków żołądkowych wytwarzam :P Że o ślinotoku nie wspomnę :D
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect

#19
Aileris

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 1184 postów
pózniej przepiszę. nabrałam chetki na coś kruchego.

zaraz zrobię bezy i z zółtek tartę z orzechami. niestety nie mam miodu. macie inny pomysł jak zczepić orzechy ze sobą i z tartą gdy brak miodu?

#20
Hamer

    dziewczyna MacGyvera

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 6683 postów
  • Miejsce zamieszkaniaLublin
Rozpuścić kilka krówek,
Dołączona grafika , ,Dołączona grafika
nobody 's perfect





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych